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Registros recuperados : 8 | |
2. | | GUIMARÃES SOBRINHO, A. C.; ABREU, L. F.; OLIVEIRA, M. do S. P. de; DANTAS FILHO, H. A. Avaliação de características físico-químicas de polpa de tucumã utilizando análise multivariada. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 17.; SEMINÁRIO DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 1., 2013, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2013. 1 CD-ROM. PIBIC 2013. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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4. | | PEREIRA, L. P. B.; NUNES, P. O.; VENTURIERI, G. C.; DANTAS, K. G. F.; DANTAS FILHO, H. A. Determinação de cromo em própolis de Apis melifera, Scaptotrigona sp e Friseomelitta varia. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 37., 2014, Natal. O papel da Química no cenário econômico atual: competitividade com responsabilidade: anais. São Paulo: Sociedade Brasileira de Química, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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5. | | VASCONCELOS, A. A.; CUNHA, R. L.; CUNHA, E. F. M.; CAMPOS, W. E. O.; TAUBE, P. S.; DANTAS FILHO, H. A. Prediction of glucose, fructose and sucrose content in Cassava (Manihot esculenta Crantz) genotypes from Amazon using PLS models. Brazilian Journal of Analytical Chemistry, v. 5, n. 19, p. 29-37, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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6. | | OLIVEIRA, M. S. de; OLIVEIRA, H. C. de; ANDRADE, E. H. de A.; GUILHON, G. M. S.; VENTURIERI, G. C.; SOUZA FILHO, A. P. da S.; VASCONCELOS, M. A. M. de; BORGES, J. L. M.; DANTAS FILHO, H. A. Compostos voláteis presentes na própolis de Apis mellifera coletada em São João de Pirabas, Estado do Pará. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 35., 2012, Águas de Lindóia. Responsabilidade, ética e progresso social: trabalhos. [São Paulo]: SBQ, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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7. | | VASCONCELOS, M. A. M. de; MATTIETTO, R. de A.; GONÇALVES, A. C. S.; OLIVEIRA, P. S.; MOREIRA, P. I. O.; ALVES, S. M.; MOREIRA, D. K. T.; FIGUEIREDO, J. G.; DANTAS FILHO, H. A. Avaliação do processo de extração e caracterização do óleo e sementes de andiroba (Carapa guianensis Aublet). In: CONFERÊNCIA DO SUBPROGRAMA DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA - SPC&T FASE II/PPG7, 2008, Belém, PA. Anais... Brasília, DF: CNPq, 2009. p. 365-367. Disponível também em CD-ROM (CD 00173). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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8. | | VASCONCELOS, A. A.; DANTAS FILHO, H. A.; DANTAS, K. G. F.; GOMES, B. S.; CUNHA, R. L.; CUNHA, E. F. M.; ARAÚJO, F. C. B.; LOPES, A. S.; CAMPOS, W. E. O.; TAUBE, P. S. Determinação dos teores de Cu, Fe, Mn e Zn por FAAS em raízes de mandioca (Manihot esculenta Crantz) da Amazônia Oriental. Revista Virtual de Química, v. 9, n. 6, p. 2316-2331, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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Registros recuperados : 8 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
15/02/2019 |
Data da última atualização: |
18/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
VASCONCELOS, A. A.; CUNHA, R. L.; CUNHA, E. F. M.; CAMPOS, W. E. O.; TAUBE, P. S.; DANTAS FILHO, H. A. |
Afiliação: |
Arthur Abinader Vasconcelos, UFOPA; ROBERTO LISBOA CUNHA, CPATU; ELISA FERREIRA MOURA CUNHA, CPATU; Willison Eduardo Oliveira Campos, UFPA; Paulo Sérgio Taube, UFOPA; Heronides Adonias Dantas Filho, UFPA. |
Título: |
Prediction of glucose, fructose and sucrose content in Cassava (Manihot esculenta Crantz) genotypes from Amazon using PLS models. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Analytical Chemistry, v. 5, n. 19, p. 29-37, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The chemical characterization by classical methods requires a long time of analysis and the use of expensive and environmentally aggressive reagents. The use of the partial least squares (PLS) tool applied to FT-MIR data represents a reduction of these considered variables. The relative contributions of glucose, fructose, and sucrose obtained for the 26 cassava samples varied between 0.111-0.383 g/100g; 0.0317-0.256 g/100g and 0.286-0.775 g/100g, respectively. For five latent variables the mean of predicted glucose content in external samples was 0.220 g/100g and had the RMSEP value of 0.00590 g/100g; The best number of LVs for the prediction of the fructose content for new samples were five, where the mean of the predicted value was 0.0994 g/100g against the mean fructose reference value 0.0879 g/100g, with a 0.0115 g/100g RMSEP; The mean sucrose content in the external samples was 0.451 g/100g, compared with the reference value 0.515 g/100g, with a RMSEP 0.138 g/100g. The use of the PLS1 algorithm generated two good models with the second derivative in spectral data and one with the raw data in spectral data using four samples external to the prediction step. |
Palavras-Chave: |
Caracterização química. |
Thesagro: |
Frutose; Glicose; Mandioca; Sacarose. |
Thesaurus NAL: |
Cassava. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
LEADER 01954naa a2200253 a 4500 001 2106089 005 2019-04-18 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aVASCONCELOS, A. A. 245 $aPrediction of glucose, fructose and sucrose content in Cassava (Manihot esculenta Crantz) genotypes from Amazon using PLS models.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aThe chemical characterization by classical methods requires a long time of analysis and the use of expensive and environmentally aggressive reagents. The use of the partial least squares (PLS) tool applied to FT-MIR data represents a reduction of these considered variables. The relative contributions of glucose, fructose, and sucrose obtained for the 26 cassava samples varied between 0.111-0.383 g/100g; 0.0317-0.256 g/100g and 0.286-0.775 g/100g, respectively. For five latent variables the mean of predicted glucose content in external samples was 0.220 g/100g and had the RMSEP value of 0.00590 g/100g; The best number of LVs for the prediction of the fructose content for new samples were five, where the mean of the predicted value was 0.0994 g/100g against the mean fructose reference value 0.0879 g/100g, with a 0.0115 g/100g RMSEP; The mean sucrose content in the external samples was 0.451 g/100g, compared with the reference value 0.515 g/100g, with a RMSEP 0.138 g/100g. The use of the PLS1 algorithm generated two good models with the second derivative in spectral data and one with the raw data in spectral data using four samples external to the prediction step. 650 $aCassava 650 $aFrutose 650 $aGlicose 650 $aMandioca 650 $aSacarose 653 $aCaracterização química 700 1 $aCUNHA, R. L. 700 1 $aCUNHA, E. F. M. 700 1 $aCAMPOS, W. E. O. 700 1 $aTAUBE, P. S. 700 1 $aDANTAS FILHO, H. A. 773 $tBrazilian Journal of Analytical Chemistry$gv. 5, n. 19, p. 29-37, 2018.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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